Consiliul Europei a restabilit dreptul de vot al Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei.
Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău Andrei Năstase și socialistul Vlad Batrîncea au votat ca Rusia să fie acceptată din nou în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.
Mihai Popșoi a scris pe Facebook.: „Am votat împotriva pentru a susține vecinii noștri ucraineni. Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev să îi susțin în cadrul acestui exercițiu de vot. Despre ceilalți colegi, unii dintre care nici nu s-au prezentat, nu sunt în măsura sa comentez”,
Maria Ciobanu : ,,Vreţi adevărul, eu nu aş fi votat, dar când se întoarce domnul Andrei Năstase, întrebaţi-l pe dumnealui”,
În comunicatul prim-ministrului, Maia Sandu scrie: „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi. Cu domnul Năstase o să discutați dumneavoastră”,.
Împotriva revenirii Federației Ruse au votat - Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Georgia, Lituania, Suedia, Letonia și Estonia. Un lucru care mi se pare straniu că nu găsesc în această listă scurtă și România! De ce deputații românii nu a fost solidari cu vecinii ucraineni?! Cred că este o întrebare bună și pentru partenerii americani! Când rușii trec de ,,linia roșie,, în Marea Neagră apelăm la ajutorul americanilor însă când vine de vorba de acțiuni împotriva rușilor unii cedează foarte ușor! Să fie vorba de corupție sau de lașitate?!
Georgia și Ucraina au părăsit, ȋn semn de protest, sala. Delegația ucraineană a spus că își suspendă lucrările la APCE în semn de protest față de anularea pedepsei aplicate Rusiei în 2014. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat „dezamăgirea”, spunând că pedepsirea Rusiei nu trebuia anulată câtă vreme Moscova nu respectă drepturile omului.
Eu nu înțeleg cum cei de la Platforma DA să facă jocul rușilor și mai au tupeul să se declare pro-europeni! Dacă cei de la Blocul ACUM își fac iluzii că vor putea să mintă pe polonezi, ucraineni, englezi, georgieni, suedezi și pe cei din Țările Baltice își fac iluzii! Pot să vă asigur că ei vor fi foarte reticenți în a vă susține proiectele voastre! Fiecare acțiune a celor din Blocul ACUM este analizată și când te uiți la toate acțiunile îți apare o imagine de ansamblu de parte cui voi sunte-ți!
Mesajul pentru Blocul ACUM: nu mai discreditați imaginea Uniunii Europene cu acțiuni în favoarea Rusiei! Iar pentru cei care vor veni iar cu atacuri la persoană și cu acuzații nefondate că aș fi troll sau fac jocul unora le recomand să citească articolele de mai jos!
Subsemnatul, Plop Andrei vreau să îmi cer scuze de la ucraineni și vreau să vă asigur că majoritatea moldovenilor suntem solidari alături de voi împotriva rușilor!
"Glory to Ukraine! Glory to the Heroes!"
Să începem mai întâi de toate cu niște precizări despre plecarea lui Plahotniuc din Moldova!
Andrei Nastase a declarat că: ,,Plahotniuc a părăsit Republica Moldova pe data de 14 iunie, cu un automobil de marcă Mercedes, prin Transnistria, a ajuns în Ucraina, în unul dintre orașele din Ucraina, a luat un avion, până într-un alt oraș din Ucraina, iar de acolo a plecat la Londra” deasemenea Andrei Nastase în cadrul unui interviu pentru DW a declarat : Da, am discutat cu domnul Kozak despre dosarele lui Plahotniuc. El mi-a confirmat că este dat în urmărire federală și va fi dat și în urmărire internațională , deoarece are un dosar penal deschis pe numele lui la Moscova.
Igor Dodon a declarat că deţine informaţia precum că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor, au părăsit împreună Republica Moldova, prin Transnistria, înainte ca democraţii să anunţe că se retrag de la guvernare. În convorbirea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon confirmă că a primit, lunar, din Rusia, de la 600-700 de mii de dolari, până la un milion de dolari, dar că de la 1 aprilie finanțarea a fost oprită.
Conflictul dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc după cum susțin cei de la PDM ar fi apărut din cauza că socialiștii doreau federalizarea Republicii Moldova. În Primul mesaj al lui Vlad Plahotniuc după ce a părăsit Republica Moldova declară: Moldova nu este o tara sigura, iar asta nu din cauza posibilelor dosare inventate de oponenți, dar din cauza unora care îți doresc să o preia cu forța".
Întrebarea logică care apare: de ce Plaha a ales să plece prin Transnistria știind că este dat în urmărire generală în Federația Rusă și dacă Moldova este o țară nesigură de ce ai ales să pleci din printr-o zonă separatistă controlată de ruși fiind și una din cele mai nesigure zone din Europa. Dacă stai și te uiți la felul cum au funcționat serviciile secrete rusești în cazul lui Litvinenko și Skripal pe teritoriul Marei Britaniei iar tu te hotărăști să pleci prin Transnistria, o zonă controlată în totalitate de serviciile secrete rusești și cu forțe de ocupație a Armatei 14 (GOTR) și cel mai straniu că nu i se întâmplă nimic! Pentru că din moment ce tu ești împotriva federalizării și ești declarat inamic al Federației Ruse, ești dat în căutare de ruși și mai vii și cu declarații că au încercat să te răpească de către un serviciu străin ( presupun că tot de ruși). Dacă ei au încercat să te răpească de ce te duci într-o zonă controlată în totalitate de ruși! Din punct de vedere legal înțelegem că Vladimir Plahotniuc, fiind deputat în Parlamentul R.Moldova, beneficiază de imunitate și nu-i poate fi restricționată ieșirea din țară însă de ce te temi să pleci din Aeroportul Internațional Chișinău și te duci prin Transnistria? În mâinile rușilor! Un alt lucru care mi se pare straniu este faptl că blocul ACUM și PSRM au blocat proiectul de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă privind finanțarea președintelui Dodon și a PSRM. DIn imaginile publicate pe net sunt clare dovezile că Dodon a primit finanțare de la ruși!
Pe lângă faptul că cei de la Blocul ACUM și-au încălcat propriul angajament că nu vor face alianță cu PDM, PSRM, Partidul ȘOR și Partidul Nostru! Că au votat-o pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului. Faptul că Igor Dodon a recunoscut Crimea ca parte a Federației Ruse și se duce la Moscova aproape lunar după cunsultații la Kremlin, cei de la Blocul ACUM au cedat controlul asupra SIS și SPPS preşedintelui Dodon!
ACUM şi PSRM au votat pentru revenirea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în subordinea şefului statului, Igor Dodon deasemenea potrivit noilor modificări a Legii nr. 134/2008 cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat se va subordona preşedintelui Republicii Moldova (Igor Dodon) care va avea dreptul de a numi directorul instituţiei şi adjunctul acestuia. Ministrul Apărării Pavel Voicu a fost consilierul lui Igor Dodon pentru misiuni speciale. și s-a remarcat prin afirmația că îl admiră pe președintele rus, Vladimir Putin.
Republica Moldova cu această coliție dintre Blocul ACUM și PSRM nu are nici o șansă de a adera la NATO și de a se integra în UE. Moldova este vulnerabilă în fața rușilor și la prima dorință a lui Putin acest guvern va cădea!
Iar pentru cei care vor veni din nou cu acuzații că sunt troll, angajatul lui Plaha le recomand să citească și articolul de mai jos!
Am scris niște articole în care veneam cu critici la adresa Blocului ACUM și în special la faptul că și-au încălcat propiul angajament de a nu vota cu PSRM! Că au votat-o pe Greceanîi ( fostă comunistă azi socialistă) Speaker al Parlamentului! Că au cedat Ministerul Apărării socialiștilor! Și că s-a început cumătrismul prin guverne! Venirea și eliberarea lui Usatîi! Și despre faptul că dacă Kovesi ar ajunge Procuror General al RM, primele persoane care ar fi trebuit arestate sunt Sandu și Năstase pentru conflicte de interese! Am scris deasemenea în postări că mă aflu în prezent în Montreal/ Canada și că de 9 ani nu am fost în Republica Moldova (din 2010)! Și acum pentru toti cei care m-au criticat că sunt troll PD-ist! Denumirea titlului este unul dintre comentariile pe care le-am primit după criticile aduse Blocului ACUM!
-Cum poți să scrii că nu ai încăput în avionul lui Plaha din moment ce am scris că nu am fost în RM de 9 ani! Și întrebarea este de ce nu m-am întors din 2010 în RM?
- Se știe că odată ce Voronin a pierdut puterea și negocierile care au avut loc între liderii AIE, procuratura i-a revenit lui Plaha! Iar odată cu arestarea lui Filat, practic Plaha controla totul în RM! Și acuma întrebarea logică pentru cei care m-au tot numit troll PD-ist: dacă Plaha controla totul de ce eu nu m-am întors în RM!? Cum poți să fii trolul/angajatul lui Plaha și totodată să te temi să te întorci în Republica Moldova? Dacă nu cunoașteți istoria mea ar fi mai bine să nu aruncați cu gunoi!
Și pentru cei care nu au înțeles ce am scris până acuma le scriu încă odată: nu am fost niciodată trolul sau angajat al lui Plaha! Și nu am urcat în avionul lui Plaha pentru că din 2010 eu nu am mai pășit în Republica Moldova! În Canada sunt din decembrie 2017 și de atunci eu nu am mai părăsit această țară! Din 2012 pînă în 2016 eu am studiat Dreptul la Universitatea Româno-Americană și masterul la Analiza și Soluționarea Conflictelor la SNPSA (2013-2015/ București) Pentru cei care nu cunosc, România e țară vecină cu Moldova) și întrebarea logică pentru toți cei care au aruncat cu noroi în mine: îți trebuie câteva ore ca să ajungi cu autocarul din București în Chisinau și de ce nu m-am întors!? Atunci când nu dispui de informații și nu îmi cunoști istoria de ce naiba vii cu atacuri nefondate!
În cei 4 ani de studenție la drept mă duceam aproape săptămânal la Curtea de Apel București ca să văd cum funcționează justiția în România, iar un interes aparte erau procesele Direcției Naționale Anticorupție! Iar la televiziunile române vedeai în fiecare zi arestări a funționarilor publici! Dacă cineva din guvernul Maiei Sandu își face iluzii că o să comită infracțiuni și că va rămâne nepedepsit își face iluzii! Am să postez materialul integral mai jos în care unii au fost arestați de DNA pentru Doi pui, o mămăligă, trei peşti, o sticlă de whisky, mâncare pentru câini sau 15 fripturi sunt câteva dintre produsele pretinse sau primite drept mită de poliţiştii intraţi în vizorul DNA, în timp ce decanul de la Medicină Iaşi a favorizat un candidat pentru o tavă şi un ceainic.
Rolul Mass Mediei este de a fi câinele de pază al societății și de a aduce publicului larg abuzurile comise de funcționarii publici!
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de cununie.
Am văzut că și Maia Sandu a făcut azi niște declarații precum că Andrei Năstase ar putea rămâne fără cumătru la IGP iar Gheorghe Balan a recunoscut că este cumătrul lui Andrei Năstase. Dacă nu s-ar fi pus presiune pe noii guvernanți despre relațiile de cumătrism/ conflict de interse ar fi ei procedat astfel?!
Deschide.md (sursa) scrie pe site că Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolai Chitoroagă. Sursele Deschide.MD ne-au comunicat că faptul ar fi avut loc în data de 15 iunie, în jurul orei 20:00, în Chișinău și că că aceste acțiuni se califică conform art.328 alin.(3) Cod Penal „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu” săvârșite de o persoană publică, care conform legislației în vigoare se pedepsesc cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Iar pe 16 iunie Renato Usatîi a fost arestat de poliție la frontieră și a fost eliberat de procurorii PCCOCS.
Pe 15 iunie unii stopează și percheziționează în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) iar pe 16 iunie Renato Usatîi a fost eliberat de procurorii PCCOCS. Vreau să cred totuși că este o coencidență și nimic altceva!
LASTS POSTS!
â
Mită pentru poliţiştii intraţi recent în vizorul DNA: Doi pui, mămăligă, trei peşti, whisky sau mâncare pentru câini
Doi pui, o mămăligă, trei peşti, o sticlă de whisky, mâncare pentru câini sau 15 fripturi sunt câteva dintre produsele pretinse sau primite drept mită de poliţiştii intraţi recent în vizorul DNA, în timp ce decanul de la Medicină Iaşi a favorizat un candidat pentru o tavă şi un ceainic.
Ultimul caz din Poliţie ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie este cel de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman.
Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre, a fost arestat joi seară, de Curtea de Apel Bucureşti pentru trafic de influenţă (10 infracţiuni), luare de mită (patru infracţiuni), complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la infracţiunea de favorizarea făptuitorului (două infracţiuni).
Pastramă şi ţuică, dar şi mămăligă şi mâncare pentru câini, primite mită la Teleorman
Comisarul Dănuţ Dobre este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că primea mită pentru a facilita obţinerea de permise auto şi pentru a determina poliţişti să aplice sancţiuni mai blânde unor şoferi. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii precizează că pentru intervenţiile făcute şeful Poliţiei Rutiere Teleerman a primit mită pastramă de oaie, hrană pentru câini, doi pui şi o mămăligă, ţuică, dar şi bani.
Conform anchetatorilor, pe 10 iulie, comisarul i-a cerut unui subordonat să-i aplice o sancţiune mai blândă unui şofer care a depăşit viteza legală. În schimb, persoana pentru care a intervenit Dănuţ Dobre s-a întâlnit cu acesta, în 8 septembrie, în zona Stadionului din Alexandria şi i-a dat mită aproximativ şapte kilograme de pastramă de oaie, "evaluată de mituitor la 140 de lei".
Pe 21 iulie 2015, comisarul Dobre i-a promis unui bărbat că îi va ajuta fiul să fie declarat „admis” la proba practică a examenului pentru obţinerea carnetului de conducere. În schimb, şeful Poliţiei Rutiere judeţene a primit diverse bunuri, printre care şi aproximativ 45 de kilograme hrană pentru câini.
Anchetatorii mai spun că ofiţerul a primit de la Ilie Ivancea, la sediul Poliţiei Rutiere, doi pui şi o mămăligă, după ce ar fi intervenit pe lângă subalternii săi ca să nu-l sancţioneze contravenţional pe un şofer, prieten cu Ivancea.
De asemenea, în luna iulie, Dănuţ Dobre a convins doi poliţişti de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, să intervină pentru ca un alt bărbat să fie admis la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoriile ”C” şi ”E”, mai arată sursele citate. În schimbul acestei intervenţii, în 31 iulie, bărbatul respectiv i-a dat lui Dobre, chiar în biroul său, bani şi doi litri de ţuică.
În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi procurorul Ovidiu Toma, care este suspectat de favorizarea unor poliţişti de la IPJ Teleorman acuzaţi de agresarea unei persoane şi a unora acuzaţi de acte de corupţie.
Peşte şi whisky - mită pentru Poliţia de Frontieră
În atenţia procurorilor anticorupţie au ajuns şi trei poliţişti de frontieră, între care un şef din Poliţia de Frontieră Giurgiu şi adjunctul Poliţiei de Frontieră Calafat, primii doi fiind acuzaţi că au făcut ”o cercetare administrativă formală” în cazul celui de-al treilea, primind în schimb trei peşti şi o sticlă cu whisky.
Procurorii arată că, în toamna acestui an, Costel Simion, în calitate de adjunct al şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, i-a solicitat lui Ionuţ Damian, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din ITPF Giurgiu (şef ierarhic al celor doi), să efectueze o cercetare administrativă formală în cazul activităţii de serviciu a agentului de poliţie Ovidiu Cotoi, de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel).
În urma efectuării “cercetării” respective, lui Ovidiu Florinel Cotoi i-a fost dată o sancţiune simbolică, ”deşi faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicată”.
De asemenea, în 11 noiembrie, pentru a “recompensa” activitatea desfăşurată de şeful lor, Costel Simion i-a solicitat, în mod direct, agentului de poliţie să-i remită unele bunuri pentru a le da lui Ionuţ Damian, ”cu ocazia deplasării în localitatea Giurgiu”.
”Din datele existente la dosarul cauzei, a rezultat că inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel să-i remită produse alimentare (peşte), pentru a le transmite, la rândul său mai departe, către şeful lor, aspect cu care agentul de poliţie a fost de acord. Totodată, în acelaşi scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu cei trei peşti, şi o sticlă de whisky 0,7 litri”, mai arată DNA, într-un comunicat de presă din 12 noiembrie.
Pe de altă parte, Costel Simion i-a promis şi oferit lui Ionuţ Damian bunuri procurate personal pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul şef în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Calafat şi ”posibil şi alte aspecte privind propria carieră”.
Pe 12 noiembrie, anchetatorii DNA au găsit în maşina lui Simion bunuri alimentare şi băuturi care urmau să fie predate lui Damian, în zona Sectorului de Poliţie de Frontieră Vedea, conform unei înţelegerii verbale dintre ei.
Cei trei poliţişti de frontieră au fost reţinuţi de DNA, pe 12 noiembrie, respectiv Ionuţ Damian, comisar şef de poliţie, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu, de DNA pentru abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă, Costel Simion, comisar şef de poliţie, adjunct al şefului Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Calafat, pentru instigare la abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită şi cumpărare de influenţă, şi Ovidiu Cotoi, agent de poliţie la Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, pentru dare de mită. Tribunalul Dolj a decis, pe 13 noiembrie, arestarea celor trei poliţişti pentru 30 de zile, decizie menţinută, pe 18 noiembrie, de Curtea de Apel Craiova, care le-a respins contestaţiile.
15 fripturi, cu vin şi apă minerală, pentru o soluţie favorabilă
Comisarul şef Mirel Mişu Mindinică, de la Secţia 11 Poliţie din Bucureşti, a fost reţinut de DNA, pe 12 noiembrie, după ce a fost prins luând mită 190 de lei de la un suspect de furt calificat, de la care anterior ceruse un bax de vin, un bax de apă minerală şi 15 fripturi, pentru a-i soluţiona favorabil dosarul.
"Întrucât nu avea banii necesari cumpărării acelor produse, martorul denunţător i-a înmânat inculpatului suma de 200 lei, urmând ca peste câteva zile să-i mai remită 500 lei", au scris procurorii DNA în documentul citat.
Comisarul şef Mirel Mindinică a fost prins, pe 11 noiembrie, în timp ce primea 190 de lei de la persoana pe care trebuia să o cerceteze pentru furt calificat. Poliţistul a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti pentru luare de mită, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, care, pe 19 noiembrie, i-a respins contestaţia.
O carcasă de oaie pentru şeful Arestului de la IPJ Neamţ
De asemenea, procurorii DNA au mai instrumentat în acest an alte dosare în care cei vizaţi de anchetă au cerut mită diverse bunuri sau sume de bani.
Astfel, Ioan Catană, şeful Centrului de Arest Preventiv din IPJ Neamţ, la data faptelor, a ajunst în atenţia procurorilor anticorupţie, în luna martie, după ce ar fi luat mită, în două rânduri, 900 de euro, o carcasă de oaie şi produse alimentare de 300 de lei.
În cursul lunii noiembrie 2014, susţin procurorii DNA, Ioan Catană ar fi pretins şi primit de la o femeie, cea care a şi făcut ulteriorul denunţul, suma de 500 de euro şi o carcasă de oaie pentru ca soţul acesteia, aflat în arest preventiv la Poliţia Neamţ, să beneficieze de un tratament preferenţial în cursul executării măsurii dispuse de către instanţă.
În aceeaşi perioadă, Vasile Brînzei, şef de tură în cadrul Centrului de Arest Preventiv, ar fi primit de la aceeaşi persoană suma totală de 400 de lei şi produse alimentare în valoare de 90 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să faciliteze comunicarea femeii cu soţul acesteia.
"În zilele de 6, 18 şi 24 martie 2015, inculpatul Ioan Catană a primit de la aceeaşi persoană denunţătoare suma totală de 400 de euro şi produse alimentare în valoare totală de 300 de lei pentru ca, atât în temeiul atribuţiilor sale de serviciu, cât şi prin încălcarea acestora, să îi asigure condiţii de deţinere mai favorabile soţului denunţătoarei şi să-i permită comunicarea de mesaje către alte persoane. În zilele de 12 şi 16 martie 2015, inculpatul Vasile Brînzei a primit de la aceeaşi persoană denunţătoare suma totală de 150 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să-i faciliteze comunicarea cu soţul, arestat preventiv în cadrul Centrului, să-i transmită persoanei arestate alimente contrar normelor legale şi pentru a se interesa de declaraţiile date în faţa organelor judiciare de către o altă persoană”, susţineau anchetatorii DNA Bacău.
Decan acuzat că a pirmit mită tavă din cupru, argintată, şi un ceainic
Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi, a fost trimisă în judecată, în iunie, de DNA Iaşi pentru că ar fi înscris ilegal la facultate un cetăţean marocan, primind în schimb o tavă din cupru, argintată, şi un ceainic. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată prodecanul aceleiaşi facultăţi, Ionela Lăcrămioara Şerban, precum şi alte trei persoane - un medic ieşean şi doi cetăţeni străini.
Doina Azoicăi şi Ionela Lăcrămioara Şerban sunt judecate pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, pe 22 noiembrie 2014, decanul Facultăţii de Medicină Iaşi, Doina Azoicăi, a primit de la cetăţeanul marocan Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen, o tavă confecţionată din cupru, argintată, în greutate de 1.359 grame (valoare de piaţă minimă 800 lei) şi un ceainic argintat, confecţionat din alamă, cupru şi zinc (valoare de piaţă minimă 100 lei), pentru a accepta înscrierea la facultate, în mod nelegal, a fiului lui Haizoun El Houssine.
În 20 noiembrie 2014, decanul Doina Azoicăi a aprobat înscrierea la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, direct in anul II, deşi, pe baza documentelor depuse anterior şi conform scrisorii de acceptare emise de Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice, tânărul nu putea fi înscris la studii decât în anul I. Procurorii DNA susţin că bugetul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa” Iaşi a fost prejudiciat cu suma de 5.000 euro, reprezentând taxa de şcolarizare pe care instituţia de învăţământ ar fi trebuit să o încaseze pentru anul I de studii.
Totodată, medicul ieşean Ligia Nicoleta Buhuş, trimisă în judecată în acelaşi dosar pentru fals intelectual, este acuzat că a emis o adeverinţă din care rezultă că fiul lui Haizoun El Houssine se află în evidenţele cabinetului său medical şi că este sănătos, documentul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la UMF Iaşi. Potrivit procurorilor, tânărul originar din Maroc nu se afla în momentul respectiv în România. Haizoun El Houssine şi Agha Romeen vor fi judecaţi sub control judiciar, cei doi fiind acuzaţi de dare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.
Procesul decanului UMF Iaşi se judecă la Tribunalul Iaşi, iar următorul termen este pe 7 decembrie.
Luarea de mită este reglementată de articolul 289 din Codul Penal, care prevede la alineatul 1, că "Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta".
De asemenea, acelaşi articol prevede că valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Conform articolului 7 din Legea 78/200 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie: "Faptele de luare de mită sau trafic de influenţă săvârşite de o persoană care:a) exercită o funcţie de demnitate publică; b) este judecător sau procuror;c) este organ de cercetare penală sau are atribuţii de constatare ori de sancţionare a contravenţiilor;d) este una dintre persoanele prevăzute la art. 293 din Codul penal se sancţionează cu pedeapsa prevăzută la art. 289 sau 291 din Codul penal, ale cărei limite se majorează cu o treime".
Post a Comment